July 2009 Archives

Top Place vs Displace TGMS: Larisa

| 0 Comments | 0 TrackBacks
Un top al punctelor albe si negre:)
Puncte albe:

1. Din punct de vedere al ochiului care se vrea a fi usor artistic imi place incregnatura de culori, frumusetea cladirilor care au puterea de a bine-dispune cetatenii incruntati;
2. Imi plac ascutimile cladirilor si mai ales a Paltului culturii, ascutimi care se intrec in puteri, in viteza si puterea de strapungere a cerului targumuresean
3. Traditiile si cultura care se imbina im mod placut si pasnic cu cetatenii de diferite nationalitati, sustinute de tot soiul de hori (o hora doua hori?) care se impletesc intre cetatenii orasului nu mereu reusite, dar cel putin este de admirat verva si sudoarea cu care se chinui organizatorii sa le sustina.
4. Verdele viu care liniaza furmos strazile si parcurile orasului, care iti ofera un popas racoros intr/o zi deloc racoroasa:)

Puncte negre:
1. Cainii vagabonzi
2. Panouri pline de anunturi si reclame obositoare, care ataca in mod suparator cladirile si spatiile verzi, pliantele care te agaseaza efectiv pe strada, LED-urile care sunt doritoare de a transmite intr-un mod tip vartej o sumedenie de informatii care obosesc si care manipuleaza voia libera a omului (asta o fi si de la spiritul vremii).
3. Lipsa bailor publice si lipsa intretinerii celor (una) existente.
...
Ar mai fi din toate cate putin, dar sa lasam loc liber celor mai mult placute decat celor mai putin placute, sa intindem lista lucrurilor bune si sfaturilor constructive:)

Top Place vs Displace TGMS: Andrei

| 0 Comments | 0 TrackBacks
Din seria Topului Place/Displace:Tg.-Mureş, iată topul lui Andrei.


Bun:
1. Orasul are o dimensiune ideala pentru a se dezvolta rapid, dar echilibrat. Nici orasel prafuit uitat de lume, nici metropola scapata de sub control precum cluj sau brasov.
2. Centrul pustiu in duminicile de vara, intre ora 2 si 3 dupamasa
3. Inca mai gasesc stradute, in vechiul oras, pe care nu m-am plimbat niciodata.
4. Tot datorita dimensiunilor orasului, mersul pe jos este cel mai puternic concurent al taximetristilor.
5. Ierni blande si veri suportabile
6. Oameni care cunosc istoria orasului, povesti si legende despre personaje sau cladiri istorice

Rau:
1. Oamenii se multumesc cu putin si prin urmare pot fi manipulati ieftin.
2. Nu exista o viziune coerenta si proiecte solide din partea autoritatilor locale. Orice initiativa se limiteaza ca termen de executie la cei 4 ani de mandat.
3. Orasul este segregat etnic. Exista evenimentele "noastre" si "ale lor". Exista baruri sau terase "de unguri" sau locuri unde merg romanii. Trist dar adevarat.
4. Badaranii care platesc bilet de intrare la zoo pentru a arunca cu pietre in caprioare, sau cei care parcheaza pe trotuarele inguste, obligand astfel mamicile cu carucioare sa iasa pe carosabil pentru a putea ocoli autoturismul.
5. S-a mai spus despre haosul si kitsch-ul arhitectonic, circulatia sufocata si implicit lipsa traseelor pentru biciclisti, dar cine stie, poate daca sintem mai multi...
6. Viata culturala trista, care rar trece de nivelul unor manifestari patriotarde sau evenimente care inevitabil sfarsesc inecate in fum de mici si artificii.
  

Detalii: Palatul Culturii 1

| 0 Comments | 0 TrackBacks
Nu ştim câţi dintre noi, trecând pe lângă clădiri istorice, au avut curiozitatea să studieze detalii legate de trecutul acestora. Este şi cazul plăcilor comemorative, ornamentelor sau frescelor care se află pe Palatul Cuturii, de aceea vom încerca să aducem aproape aceste detalii.
Vom actualiza acest post pe măsură ce obţinem detalii, de aceea vă rugăm să mai reveniţi.


detaliu_placi.jpg

placile_palat_culturii.jpg


Imagini digitale de Mircea Drăgoi - reproducere izometrică Palatul Culturii

Trecut şi Prezent: Palatul Culturii, Prefectura

| 0 Comments | 0 TrackBacks
Vedere trecut-prezent înspre Palatul Culturii şi Palatul administrativ - sediul actual al Prefecturii.

2atunci_acum_palate.jpg

Vedere din colecţia domnului profesor Keresztes Gyula

Trecut şi Prezent: Strada Bolyai

| 0 Comments | 0 TrackBacks
Inaugurăm o nouă rubrică, cu locuri din trecut în Tg.-Mureş şi aspectul lor actual. Prima comparaţie, zona ceasului cu flori, vedere înspre strada Bolyai.

Mulţumiri companiei NetSoft şi domnului profesor Keresztes Gyula, care ne-a pus la dispoziţie colecţia sa de cărţi poştale.


1atunci_acum_bolyai.jpg