Mureşul meu: Mircea Drăgoi

| 1 Comment | 0 TrackBacks
Am crescut pe strada Vulturilor, o stradă pe vremea aceea pavată cu piatră de râu. Bunicul meu, Năstase Drăgoi, primise de la stat, ca militar în retragere, o parcelă de pământ pe care a construit o casă de cărămidă. Aproape toate casele de pe Vulturilor erau construite duplex astfel că fiecare familie avea un vecin de care era legat vrând-nevrând, având un perete comun. Vulturilor, ca şi sora lui geamănă, Dâmboviţei, reprezentau pe atunci un melanj de români şi maghiari vieţuind laolaltă. Din câte îmi amintesc erau cu toţii cupluri de pensionari care fie trăiau singuri, fie cu copii. Noi copiii aveam comunitatea noastră multiculti, fapt care m-a ajutat să stăpânesc binişor limba maghiară. Punctul nostru focal era, spre disperarea riveranilor, parcul cel mare (atât de mic acum!...), cu cele trei ronduri de flori (răsărind ca nişte sâni de pământ în mijlocul ierbii), cu copacii în care ne căţăram şi tufele în care ne ascundeam la v-aţi ascunselea. Ţin minte şi acum iarba care creştea rebelă între pietrele lustruite ale străzii sau între bordurile trotuarului, tufele, florile fiecărui vecin, hachiţele fiecăruia. Era microuniversul nostru, de la bradul lui Tüzes până la tufele lui Marci-bácsi, de la expediţiile la pârâul Poklos, şi totul avea dimensiuni de epopee, de la furatul cireşelor la incendierea barăcii, de la sforile întinse pe trotuar la partidele de fotbal...

Strada Vulturilor

Vulturilor a fost strada pe care am încălecat prima oară o bicicletă. Pe cei care nu ştiu trebuie să îi rog să-şi imagineze senzaţia unui copil de 7-8 ani care pe vremea comunismului primeşte o bicicletă: mult-visată, cromată, nouă şi strălucitoare. Senzaţia de bucurie s-a ars atât de tare pe retina amintirilor mele încît şi acum, la multă vreme după, pot retrăi proustian valul de fericire care m-a cuprins la vederea ei. Era o bicicletă Pegas cu ghidon în formă de "U" şi cu şeaua lungă, diferită de pegasul cu ghidon simplu, portocaliu, pe care îl aveau nişte copii din vecini. Era de un roşu-bordo metalizat, culoare pe care nici acum nu o uit, şi îi personalizasem şeaua cu scotch negru din care formasem doua cifre pe care acum nu le mai reţin (reţin doar suprapunerile pe care banda de scotch le realiza creând astfel reliefuri dreptunghiulare şi care îmi scrijeleau pielea palmei când le mângâiam). Bucuria mi-a fost atât de mare încât la primul avânt dat de tatăl meu mi-am dat drumul şi am condus-o, uşor nesigur, în jurul insulei de case delimitate de Vulturilor şi Dâmboviţei...  Învăţasem să conduc...

Mircea Drăgoi este designer
Iunie 2009

No TrackBacks

TrackBack URL: http://www.epix.ro/cgi-bin/jurnal/mt-tb.cgi/48

1 Comment

Un gest foarte frumos. Felicitari!

Locuiesc in Cluj de 26 de ani, dar m-am nascut si am copilarit in Sighisoara pe care tocmai am vizitat-o ieri. Am retrait, mi-am amintit si am plans, atat de frumos a fost.

Leave a comment

Recent Entries

Ciclism - infrastructură în Tg.-Mureş
Au apărut în presă (cotidianul Zi-de-zi) detalii despre propuneri ale câtorva ONG-uri mureşene privind Strategia de dezvoltare a unei reţele…
D'ale traficului
Tot în zona intersecţiei Doja - Centru - 1 Decembrie, o altă problemă care încurcă rău de tot traficul auto,…
Absurdistan - Pasajul
Târgumureşenii ştiu deja povestea pasajului de sub cea mai aglomerată intersecţie auto-pietonală din oraş. Mă întreb până când vor fi…
Despre mobilitate
Iată o ştire care spune multe despre cât de mult le pasă târgumureşenilor de oraşul în care trăiesc: (sursa: Radio…
Top Place vs Displace TGMS: Larisa
Un top al punctelor albe si negre:)Puncte albe:1. Din punct de vedere al ochiului care se vrea a fi usor…