Pa lângă
Panorame sau
Mureşul meu iniţiem şi o altă rubrică, un top al lucrurilor care ne enervează sau, dimpotrivă, le adorăm la oraşul nostru. Azi, Mircea Drăgoi şi topul său. Nu uitaţi să ne trimiteţi şi topul vostru.
Îmi place1.
Centrul oraşului - cochet, clădirile secession. Ţiglele smălţuite de pe Palat, Palatul în sine.
2.
Apa Mureşului - deşi nu tocmai accesibil, Mureşul curge la doi paşi. E o apă frumoasă şi merită mai mult. Maluri mai frumos amenajate, mai multe facilităţi de recreere.
3.
Bilingvismul - puţini îşi dau seama câte avantaje reprezintă. Ce înseamnă coexistenţa? Înseamnă deschidere, înseamnă dialog, înseamnă completare. Înseamnă probleme care trebuie abordate şi rezolvate împreună.
4.
Pădurile - au salvat oraşul de la a ajunge la aer irespirabil.
5.
Platoul şi Grădina Zoo - una din zonele de refugiu din calea blocurilor gri şi a betonului.
6.
Cornişa şi UMF - cartierul liniştit, cu alt ritm decât oraşul. UMF, cu parcul său botanic, cu arborii, cu studenţii.
7.
Bulevardul Cetăţii - aer romantic, umbrit de castani. Frumos atât vara cât şi toamna sau iarna.
8.
Cetatea - deşi a ajuns loc de târguri, respiră încă aerul trecutului. Merită mai mult.
9.
Triada liceelor - Papiu, Bolyai, Unirea, liceele cu tradiţie, cu arhitectură, cu blazon.
10.
Clădirile cu trecut - Teleki, Palfi, cu toate merită promovare, restaurare şi respect.
Îmi displace 1.
Traficul - uneori infernal, de unde rezultă şoferi nervoşi, indisciplinaţi.
2.
Parcurile - sau mai bine zis lipsa lor - să fim serioşi, ceea ce are acum Tg.-Mureş nu sunt parcuri, sunt cel mult zone verzi.
3.
Parcările - legat oarecum de punctul unu, lipsa parcărilor supraterane şi subterane. Generează nervi, găsirea unui loc de parcare e un calvar, mai ales în zona tangentă Centrului.
4.
Corso-ul - din nou, lipsa lui. Sibiu, Braşov, Bochum, Budapesta, toate oraşele civilizate încurajează traficul pietonal. Toate au o cel puţin o alee centrală care focalizează viaţa socială a oraşului, cu terase, magazine, bănci.
5.
Zgomotul - Tg.-Mureş e un oraş zgomotos iar mare parte, din nou, se datorează traficului.
6.
Ciclism - Lipsa pistelor de biciclete, lipsa cicliştilor = lipsă de mişcare. Noroc cu renumitul Institut de Boli cardio-vasculare, are paturi destule.
7.
Cinema şi cultura - în vreme ce în întreaga lume cinema-ul trăieşte un reviriment, în mare parte şi datorită multiplexurilor şi digitalului, în Tg.-Mureş abia mai supravieţuieşte un cinema, Arta. Promenada Mall promite demult un Cinema City, dar criza le-a tăiat avântul, se pare.
8.
Mureşul - apa care dă şi numele oraşului a generat singur punct de interes, Complexul Week-end. Asta în vreme ce alte oraşe ar da orice să aibă asemenea curs de apă pentru a-i valorifica la maxim potenţialul.
9.
Turismul - unde şi cum se promovează oraşul nostru? Are o strategie? Şi-a definit ţelurile? Vrea să fie târg cu expoziţii? Vrea să fie poarta de turism a Transilvaniei? Ce vrea acest oraş de la sine şi de la locuitorii săi?
10.
Politica - viaţa politică a oraşului este polarizată iar oamenii nu se simt reprezentaţi. Localul dă vina pe central, românii pe maghiari sau viceversa, portocalii pe roşii sau verzi, galbenii viceversa. Iar omul, omul din spatele votului, e scârbit. Trezirea!
11. (hors-concours) -
Statuile - Oameni buni, priviţi statuile oraşului. Câte statui au apărut pe baza unui concurs de valoare, cu nume autentice ca autor, cu relevanţă pentru acest oraş. Nu trebuie să ai decât o spoială minimă de cultură pentru a sesiza lipsa altitudinii şi atitudinii în acest sens. Prieteni artişti, se aude?
Update 2 iulie 2009: Mulţumiri pentru primul top personal venit ca reacţie la topul meu. Cu ocazia asta mi-a amintit de un alt punct negru la care subscriu, publicitatea outdoor in Tg.-Mureş, aflată la un nivel execrabil. S-a ajuns astfel la situaţii cum e cea de mai jos, unde pe o clădire cu vechime din plin centrul oraşului să se amplaseze mashuri. Nu pot să nu compar cu Germania, unde există o legislaţie strictă referitoare la panotaj şi asemenea excese nu există.
aprilie 2009