Se pronunţă siclamen şi e o plantă cu flori mov-roz (varietăţi bordo, albe) pe care din cauză că în copilărie mama mea le adora am tot încercat fără succes de-a lungul a aproape treizeci de ani să le cresc. Transferul de adoraţie s-a realizat treptat, mama mea le ţinea între sticlele ferestrei, eu le-am ţinut undeva în minte/suflet. De câte ori le văd în vitrinele florăriei, cărnoase, unice, familiare, mă simt de parcă văd iar rochia verde a mamei în dulap şi mă simt bine din nou.
Toamna şi iarna pământul se menţine permanent umed. Se toarnă apă în tava în care stă ghiveciul şi se lasă cam 20 minute după care se îndepărtează apa care nu a fost absorbită de compost. Se evită astfel acumularea de apă şi putrezirea consecutivă a plantei, risc care există atunci cînd se udă planta de la înălţime. Se aşează, dacă este posibil, într-o cameră răcoroasă; aerul uscat al ambientului încălzit de calorifer determină ofilirea florilor şi uscarea plantei. Se administrează la fiecare 2-3 săptămâni un îngrăşământ lichid diluat în apă, stimulându-se astfel dezvoltarea completă a florilor şi frunzelor. În perioada de înflorire este util să i se asigure puţină umiditate şi aer proaspăt, se poate aşeza ghiveciul pe o tavă cu pietriş ud. Se îndepărtează imediat florile ofilite astfel ca baza pedunculului floral să se poată desprinde cu uşurinţă de pe tubercul. Creşte bine dacă are rădăcinile puţin presate. Se replantează în perioada succesiva celei de înflorire dar numai dacă rădăcinile au umplut complet ghiveciul. La bază se pun bucăţele de teracotă pentru a favoriza drenajul (pământul - amestec egal de pământ de grădină, pământ de pădure, turbă şi nisip).
Atmosfera prea uscată, temperatura crescută şi expunerea direct la soare determină răsucirea şi îngălbenirea frunzelor; se aşează atunci planta într-un loc mai umbrit, la o temperatură de aproximativ 15-18 grade Celsius, menţinând compostul umed. (din "Plante de apartament - Ghid complet All", Editura Allfa Bucureşti)
Notă: Mi-a scris Adrienne că mama obişnuia să le stropească din când în când în vană, cu duşul probabil. Asta le înviora - am văzut şi eu de multe ori cum o plantă se înviorează brusc sub o îngrijire atentă.
Comments (1)
Anyu betette öket idönként a fürdőkádba és lezuhanyozta, ettől mindig felfrissültek és nagyon hálásak voltak.
Posted by Adri | January 8, 2006 11:28 PM
Posted on January 8, 2006 23:28