December 2010 Archives

Adio 2010

| No Comments | No TrackBacks
Mi-am propus de mai multe ori ca în articolele de pe blog, ca de altfel şi în discuţiile cu prietenii, să încerc să scap de tonul negativist, de lamentări, de melancolie. Să dau o notă mai optimistă la tot ce scriu şi transmit verbal, căci doar în desen am rămas, din fericire, un optimist. În acest sens, nu mă voi plânge de anul care tocmai expiră. Asta deşi a fost un an greu, şi nu doar în breasla în care activez.
De aceea, prieteni dragi, vă doresc un 2011 luminos, în care vi se întâmple lucruri cât mai bune! Nu uitaţi, mai ales, să faceţi voi înşivă ceva ca acele lucruri să se întâmple, neaşteptând cine ştie ce minuni din exterior. Schimbarea începe de cele mai multe ori din interior, aşadar vă doresc să găsiţi acele resurse interioare pentru schimbarea în mai bine! Un început de an e un pretext bun pentru asta!

La mulţi ani!

 

Voicu, Tigru

| No Comments | No TrackBacks
Bogdan (Stănescu) m-a contactat pe Skype, în urmă cu o lună, întrebându-mă dacă sunt interesat să ilustrez o cărticică cu 9+1 poveşti delicioase cu hamsteri, scrisă de Voicu Bojan, fotograf şi jurnalist freelancer, pentru cei doi băieţi ai săi. O promisiune care trebuia onorată până de Crăciun! Un proiect cu tiraj limitat, plătit chiar de autor, în lipsa unor sponsori (în paranteză fie spus, în culisele acestui Crăciun am auzit de companii mureşene care au cheltuit sume cu patru zero-uri în euro pe cadouri de protocol date companiilor-partener. Păcat că pentru asemenea proiecte se mobilizează mai puţine...).
Dat fiind termenul scurt, Bogdan şi cu Voicu au decis să apeleze la mai mulţi ilustratori şi au reuşit să ne mobilizeze în scurt timp, fiecare din noi primind câte o poveste, rezultatul fiind o cărticică cu 10 poveşti, acompaniate de ilustraţii alb-negru, fiecare în stil diferit. O idee grozavă, un colaj de stiluri, de autori! Mie mi-a fost repartizat Tigru, un hamster prăpădit, simpatic şi calm. L-am desenat cu drag, ne-am împrietenit chiar.

Cartea a ieşit din tipar în zilele acestea şi o voi primi din Cluj azi-mâine. Voicu, Kitty, Bogdan and Co. am făcut doi băieţi fericiţi, şi pe lângă ei, o mână de alţi copii care vor primi cartea!
Anul 2010, un an prăpădit, se încheie totuşi cu bine! Mulţumim, Voicu!

Foto: © Voicu Bojan, 2010

baieti cu carti.jpg
 

EnglishAttack!

| No Comments | No TrackBacks
frederic.jpg

EnglishAttack! - amelioré votre anglais.
Lucrez de ceva vreme cu echipa 8Points la interfaţa sitului EnglishAttack.com, prin care îşi poţi perfecţiona (ludic, entertaining way) cunoştinţele de limba engleză. Frederic Tibout, co-fondator Entertainment Learning, explică la o televiziune franceză conceptul din spatele sitului. Booster, buldogul albastru, desenat de mine, e una din mascotele mele favorite.EnglishAttack! e în beta, e momentan localizat în limba franceză (dar se va extinde şi pe alte limbi) şi va fi lansat anul viitor. Veţi mai auzi de el! Bravo, Frederic!




Iarna

| No Comments | No TrackBacks
Sunt iarna, cel mai generos anotimp
Dacă vara pârjoleşte tot ce a scos la iveală zvăpăiata primăvară, iar toamna dezgoleşte
blazată rău, totul.
Ei bine, eu
încremenesc mizeria ploii
şi arunc halat alb peste toate orizontalele.
Pun cuşme hilare statuilor
(Bălcescului, sobru, dus pe gânduri, i-am croşetat alburie şapcă şi  
i-am pudrat cu mătreaţă umerii, ba i-am pus şi ţurţuri jucăuşi la nas);
alung în case adulţii şi scot copiii afară
iar când ning eu se bucură teribil gardurile:
brusc, devin şi ele vizibile,
crestează şi ele acum peisajul,
ca nişte căi ferate ridicate pe-o rână
pe care viscolul, ca o locomotivă de gheaţă,
trece fluierând.
Sunt iarna
şi am venit
Să acopăr sufletele arse
şi dezgolite.




 

Fabrica de poveşti 2010

| No Comments | No TrackBacks
Alina Nelega, reputat dramaturg mureşean, semnează textele şi regia CD-ului pentru copii "Fabrica de poveşti", ediţia 2010, produs de Teatrul Ariel şi Radio Tg.-Mureş.

Prin intermediul actorilor Cătălina Mustaţă, Dorina Lazăr, Marius Stănescu, Ion Caramitru şi Florin Zamfirescu, îi veţi putea cunoaşte pe Nila-Crocodila, Rupert, Alfred, Ghighi, Omul-Prăjitură şi mulţi alţii. Am realizat ilustraţiile şi designul CD-ului care va fi lansat vineri, 17 decembrie, ora 12, la Teatrul Ariel.
Vă recomand cu căldură să vă procuraţi CD-ul, poveştile sunt absolut delicioase, m-au încântat, m-au acaparat, m-au transportat în lumea lor, actorii sunt minunaţi, aşa încât sper ca la anul să iasă şi o carte cu textele Alinei şi ilustrată de mine, care să-i încînte deopotrivă pe cei mici şi pe cei mari.

Fabrica de Poveşti 2010
Texte şi regia: Alina Nelega

Prietena mea, Puturica .... 8'45"
Lectura: Marius Stănescu
Povestea care a fost pătrată .... 10'14"
Lectura: Dorina Lazăr
Un cântecel pentru Ghighi .... 10'41"
Lectura: Cătălina Mustaţă
Rupert .... 11'02"
Lectura: Florin Zamfirescu
Omul-prăjitură .... 7'37"
Lectura: Dorina Lazăr
Nila-crocodila .... 9'25"
Lectura: Ion Caramitru

Regia tehnică: Kacsó Tibor jr.
O producţie Radio Târgu-Mureş şi Teatrul "Ariel", 2010
Ilustraţii şi design CD: Mircea Drăgoi

Lansarea.jpg

povestea_patrata.jpg

omul_prajitura.jpg

Wiki

| 2 Comments | No TrackBacks
Nu pot să nu aprob atitudinea unor personalități - sau, în majoritatea cazurilor, a unor simpli cetățeni ai lumii - vizavi de cazul Wikileaks. Chiar așa partizane, că doar e vorba de o cauză care trebuie apărată defensiv dar hotărât, aceste luări de poziție exprimă acel tip de curaj al opiniei care nouă, celor trăitori în interminabilul no man's land postcomunist al exprimării echivoce, ne este cu totul străin.
Vă dau un exemplu direct: Roger Waters. Prin excelență, dar mai ales prin sunet, omul care și-a definit cariera de muzician prin cântece rebele și comportament anti-totalitar. Omul anti-sistem. Într-un recent post pe Facebook, omul nostru descrie tocmai acel gen de situație gri, în care granițele dintre bine și rău, moral și imoral, alb și negru, sunt atât de cețoase încât în fața lor caracterele moi cedează și doar cei cu dârzenie și spirit activ, viu, pot rezista cu opiniile intacte. Aflat în turneul mondial The Wall Tour I (iar tema acestui turneu, numită Fallen Loved Ones, este pierderea celor dragi aflați în războaie, rănile sufletești lăsate de război), Waters obișnuiește să ofere 20 bilete gratuite veteranilor de război (pentru eficiență, oamenii sunt selectați cu ajutorul asociațiilor de veterani de război, al structurilor dedicate reintegrării acestora în societate), veterani care participă chiar în culise, alături de Roger, la concert. În pauza în care starul vine în spatele scenei se povestește, se fac poze, se dau autografe, atmosfera e destinsă, și, subliniază Waters, we never talk politics.
Waters vorbește de James, unul din soldații care au participat la război, încă activ, invitat la unul din spectacolele anterioare, și care, după ce muzicianul s-a declarat public apărător al conceptului Wikileaks, i-a scris revoltat că se simte trădat și ridiculizat, numind Wikileaks organizație teroristă, care pune în pericol viața trupelor americane.
Ei bine, Waters răspunde politicos dar ferm, și aici cred că e mai bine să pun chiar rândurile scrise de el: With all due respect to Joseph I beg to differ. There is no evidence that any Wikileaks revelation has or will put anyones life in danger, that assertion is just the usual scaremongering tactic of the powers that be. Wikileaks does however provide 'we the people' with information that better informs our decisions and our ability to contribute to society. I am sorry if James, or for that matter any of my other guests felt misled. My position is clear, I feel equal desolation at the loss of any human life in war, American or not, my grief transcends national boundaries.

Wikileaks a îndrăznit să pună sub semnul întrebării metodele și regulile după care presa face jurnalism. Reacția dură, extrem de dură, supradimensionată, cu care politicul răspunde acestei provocări, trebuie să ne facă să ne facă măcar să reflectăm asupra regulilor după care lumea, nu presa, e condusă. Cărui sistem ne încredințăm, la urma urmei, destinele. E cât se poate de clar că sistemul a fost deranjat și că, prin toate mijloacele, încearcă să acopere breșa. În care lume liberă (să fie clar, condusă după principii în care libertatea de exprimare și, dacă vreți, libertatea însăși, stau la fundamentul societății) companii precum PayPal, Viza sau MasterCard, companii de hosting, cetățenii, organizațiile, pot fi supuse presiunilor pentru a bloca finanțarea și suportul acordat Wikileaks? Dacă America, țara care pretinde că e stindardul libertății, face asta, atunci perspectivele sunt destul de triste.
Am citit în ultimele zile opinii legate de ''scandalul Wikileaks". Sever Voinescu, de pildă, în Dilema veche, invocă prudent discreția canalelor diplomatice și necesitatea ca acest tip de comunicare să existe în continuare, protejat, încheind totuși în virgulă, scriind că amploarea cazului necesită mult mai multă atenție.
Pentru mine, simplul fapt că scriu aceste rânduri cu un mic beculeț roșu aprins într-un ungher al minții (atenție ce scrii că poate avea repercusiuni, că lasă urme), este semnalul clar că lucrurile nu sunt pe un făgaș normal.

 



Dăruim 2010: termen final

| No Comments | No TrackBacks
Aşa cum am scris şi pe Facebook, dragi prieteni, îi anunţăm pe cei care au plănuit să ne ajute dar nu au un reper de timp că luni, 13 decembrie, va fi ultima zi de colectare a banilor Acţiunii Dăruim. Avem semnale care spun că şcoala se va închide deja de vinerea viitoare, ceea ce ne obligă ca miercuri, joi şi vineri să facem distribuţia. Să nu uităm că trebuie cumpărate pachetele, deci vom avea o săptămână plină. Vă mulţumim!
Pe plan mai personal am semne şi semnale că fondurile de anul acesta se strâng mai greu, ceea ce îmi confirmă că, totuşi, criza economică are efecte mai ample decât credeam. Celor care au sărit fără ezitare şi ne-au contactat, le mulţumesc şi aici! Ne-aţi dovedit că totuşi se poate! Celor care anul acesta au spus "pas" le comunic faptul că acţiunea noastră este o platformă a iniţiativelor personale care alăturate compun gestul comun. Nu vom trage pe nimeni de mânecă ca să intervină dacă nu simte impulsul, deci cei care nu intervin au toată înţelegerea noastră.

Wikileaks

| No Comments | No TrackBacks
O măsură de-a dreptul jalnică, dar care arată şi cât de mult le deranjează pe unele guverne cunoscuta Wikileaks. Astfel, de câteva ore, Wikileaks.org nu mai poate fi accesat. Să sperăm că e doar temporar.

Chiar aşa, de ce...

| No Comments | No TrackBacks
... Acţiunea Dăruim şi de ce la satele din jur.

Pe scurt, câteva motive:

1. Pentru că la început, în 2005, spre deosebire de grădiniţele din oraş, unde s-a strâmbat din nas (nu avem copii săraci, de ce numai ăstora şi nu şi la restul...), în zonele rurale am fost primiţi cu atâta bucurie şi modestie încât am rămas impresionaţi.
2. Pentru că există un zid masiv, opac, între oraş şi sat. În imaginea multora dintre noi, satul e zona aceea idilică dar înapoiată, treapta inferioară din punct de vedere tehnologic, al civilizaţiei, din toate punctele de vedere. Oraşul ne-a acaparat disruptiv, ne-a îmbrăţişat egoist, nu mai lasă loc de comunicare cu satul. Când aţi fost ultima oară la ţară? Şi mai ales, când aţi comunicat realmente cu zona, nu doar cu rudele de gradul întâi de acolo? Mesaj pentru toţi: nu uitaţi, de acolo venim!
3. Pentru că da, acolo este şi multă sărăcie, în termeni absoluţi. Dacă noi, orăşenii, avem copii cu lipsuri şi restricţii, staţi să vedeţi cum e la sat! Cum, dincolo de idilic, există şi lupta pentru pâine, trai zilnic, glodul, lămpaşele, mersul cu vacile şi munca infantilă în detrimentul şcolii.  
4. Pentru adulţii de la sate, preoţii, învăţătoarele, educatoarele, cei care zilnic luptă cu prejudecăţile, cu sistemul sărăcit, cu lipsa materialului didactic. Cu frigul şi noroiul. Mai nou şi cu tăierile de salariu...
5. Pentru că, pe undeva, mesajul christic, acela al bucuriei pentru Naşterea Domnului, precum şi acela al aplecării spre cel mai nevoiaş de lângă tine, s-au diluat în Marea Crăciuneală. Avem televizor, Internet, SPA şi Mall, dar în inima noastră s-a căscat un gol. Scuze pentru rima involuntară!
6. Pentru că bucuria dată ni se întoarce însutit.
7. Da, ne-am întrebat de câteva ori dacă pachetele chiar ajung la cine trebuie. Am încercat să ocolim capcanele şi înmânăm chiar copiilor darurile. Suntem acolo şi vedem cine le primeşte. În cele câteva cazuri în care n-am putut supraveghea procesul, cel care le-a primit şi-a luat asupra sa şi răspunderea. Acţionăm prin cunoscuţi, deci ne cunoaştem educatoarele şi învăţătoarele contact. Iar cazurile extreme, n-au decât să-şi ia asupră-le păcatul deturnării.        
  

Dăruim 2010

| No Comments | No TrackBacks
Da, am pornit motoarele Acţiunii Dăruim - ediţia 2010. Detalii pe blog (pentru necunoscători), facebook (pentru facebookeri) si mail (pentru prieteni).

Vă aşteptăm cu drag alături de noi!