O reţetă simplă, uşor de reprodus acasă, numai bună vara. Numită şi Doogh, adică [provenit] din lapte. Se consuma ca aperitiv sau ca răcoritor în Turcia, Iran, Armenia, etc.
Detalii în desen, dacă acompaniaţi cu lipie cu ceapă, ei bine, în Romania lipia o găsiţi la supermarketuri (Real, Plus, se numeşte şi lipie libaneză), de acolo se aprovizionează shaormeriile din oraş. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi prietenii cu un aperitiv delicios, simplu şi uşor de preparat, faceţi doogh! Se mai serveşte şi cu ceapă crocantă învelită în bucăţi de lipie, rezultatul e apetisant.
Detalii în desen, dacă acompaniaţi cu lipie cu ceapă, ei bine, în Romania lipia o găsiţi la supermarketuri (Real, Plus, se numeşte şi lipie libaneză), de acolo se aprovizionează shaormeriile din oraş. Dacă vreţi să vă răsfăţaţi prietenii cu un aperitiv delicios, simplu şi uşor de preparat, faceţi doogh! Se mai serveşte şi cu ceapă crocantă învelită în bucăţi de lipie, rezultatul e apetisant.
Nu ştiam că-i zice şi aşa...dar m-am documentat între timp:)Ayran ştiam că-i zice acestei băuturi delicioase...doogh e denumirea folosită în Iran. Personal trăiam cu impresia(evident greşită) că e specific turcilor...Mai rămâne să mă lămuresc de unde iau iaurt natural...Merge şi cu iaurt din comerţul capitalist, dar sunt sigură că e delicios cu iaurt "adevărat".
Ciao, Liviana! Am dat prima oară de băutura asta datorită unui prieten iranian (de fapt, acum e german), la un restaurant iranian, de unde şi versiunea doogh. Desigur, am băut-o apoi şi la turci, şi chiar şi la un delirant de bun restaurant libanez din... Essen :). Of corso, merge şi cu iaurt de supermarket, e ok şi aşa.